tiistai 2. huhtikuuta 2013

Vinkkejä sohvan irtopäällisen ompeluun

Sohvan tyynynpäälliset saivat myös vaihtua pääsiäisen jälkeen. Pitkulaiset tyynyt reunoilla ja vaakaraitainen tyyny ovat viimesyksyisiä ompeluksia. Raitakangas on Ikeasta ja kuviokangas Vallilan Mandariini. Uutena tulokkaana on pystyraitainen tyyny, jonka kankaan löysin tammikuussa Kodin1:n joulualennuksista. Musta silkkityyny on vanhoja peruja.


 
 
Sohvan irtopäällisen ompelusta on kulunut jo kohta puoli vuotta. Edelleen olen tyytyväinen lopputulokseen. Olen pessyt päälllisen kerran ja se sujui ihan hyvin vaikka laitoinkin sen hieman liian kuivana sohvan päälle. Sohvan istuinosan suojana meillä on valkoinen päiväpeitto, sitä olen pessyt useammin. Välillä kangas näyttää vähän ryppyiseltä ja jotkut kulmat ovat alkaneet kinnaamaan, mutta usein pieni uudelleenasettelu ja tyynyjen pöyhintä korjaa nämäkin virheet.
 
Lupasin yhdelle lukijalle kirjoittaa pienen työohjeistuksen sohvan päällystämisestä. Alkuperäinen blogikirjoitus löytyy täältä. Harmittaa kun ei tullut tekovaiheessa räpsittyä kuvia, olisin niitä voinut hyödyntää. Tässä kuitenkin joitain vinkkejä työjärjestyksestä. Olisi kiva kuulla onko joku muu uskaltautunut vastavan projektin kimppuun, laittakaahan kommenttia! Varoituksen sanana, että en todellakaan ole ammattilainen näissä asioissa vaan rohkea kokeilija ja ompelun ikuinen opiskelija. Alla oleva työohje on siis ennemminkin kuvaus siitä miten päällisen tein.
 
Itse suosittelen Ikean valkaistua paksua Minna- puuvillakangasta päällystämiseen, etenkin jos haluaa päästä edullisesti ompelemaan. Kankaan menekki on sohvasta riippuen 8-12m. Kangas kannattaa kutistaa 60c konepesussa ennen leikkausta ja ompelua, kannattaa myös silittää ennen. Leikkasin kankaat ilman kaavoja mittaamalla, neulaamalla ja sovittamalla. Kangas on sen verran jämäkkää ja lankasuora on helppo löytää, että ilman kaavojakin pärjäsi. Kaikki saumat ommellaan suoralla ompeleella ja huolitellaan siksakilla tai saumurilla. Saumat vahvistetaan tikkauksella paininjalan etäisyydellä.
 
Työvaiheet
 
1. Käsinojat. Aloita käsinojien sivuista (1), mittaa ja leikkaa käsinojien päälipalat (2) ja yhdistä sivupaloihin. Yhdistä seuraavaksi käsinojien sisäpala (3). Yhdistä viimeiseksi käsinojan etupala (4) kolmelta sivultaan sivupalaan, päälipalaan ja sisäpalaan.
2. Runko-osa. Mittaa ja leikkaa palat istuinosan etu- ja päälipalaan (5-6) sekä selkänojan etu- ja päälipalaan (7-8). Sovita näin syntynyt runko-osa käsinojapaloihin ja muokkaa tarvittaessa. Rungon tulee olla napakka, mutta silti antaa periksi hieman siinä istuttaessa. Neulaa ja yhdistä runko-osa käsinojapaloihin.
3. Taka-osa. Mittaa ja leikkaa takaosa n. 10 cm leveämmäksi kuin sohva jättäen saumanvarat vetoketjulle. Ompele kaksi pystysyyntaista alhaalta avattavaa vetoketjua taka-osan kummallekin puolelle, n. 10 cm reunasta.  Sovita taka-osaa runko- ja käsinojaosiin ja muokkaa tarvittaessa napakaksi. Ompele takaosa kiinni.

4. Alareuna. Neulaa ja silitä kaksinkertainen käänne alareunaan halutulle korkeudelle ja tikkaa kauttaaltaan.
5. Tyynynpäälliset. Mittaa ja leikkaa kankaat. Ompele vetoketjusivujen oikeat puolet yhteen n. 10 cm matkalta. Harsi vetoketjut op:t vastakkain kummallekin puolelle. Silitä oikealta puolelta vetoketjun vierestä saumanvarat auki ja tikkaa vetoketjun ympäri. Avaa vetoketju, neulaa ja huolittele muut reunat oikeat puolet vastakkain. Käännä oikein päin ja silitä.
 
Toivottavasti tästä minitutorialista oli apua kysyjälle. Pahoittelut, ettei tämän tarkempaa ohjetta kuvien puuttuessa tullut tehtyä. Jatkokysymyksiin vastaan mielelläni!
 


5 kommenttia:

 1. Hei löysin blogisi ihan sattumalta, kun etsin netistä sohvallemme irtopäällistä. Meillä on kuitenkin kulmasohva, joten siihen ei valmiita päällisiä tunnu löytyvän (epätoivo!!!). Täytyy sanoa, että todella hyvää jälkeä olet tehnyt ja mietinkin rohkenisinko nyt omaa äitiäni alkaa pommittaa josko hän ompelisi meille oman sohvan päällisen (itse olen niin huonoilla hermoilla ja peukalo keskellä kämmentä syntynyt, ettei minulta moinen luonnistuisi). Pakko muutenkin kehaista, että teet todella hienoja lastenvaatteita! :) Ollappa itsekin yhtä lahjakas käsitöissä...

  - Krista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Krista! Kiva että löysit blogiini :) On tullut kyllä kuluneen vuoden aika hurahdettua täysin kaikenlaisiin käsitöihin ja innostumisen ja harjoittelun kautta taidotkin ovat karttuneet. Erityisesti apua on ollut työväenopiston ompelukurssista, siellä on saanut "suomennettua" ohjeita ja monia hyviä vinkkejä siistin lopputuloksen aikaansaamiseksi.

   Kiva kuulla myös, että sait mahdollisesti kipinän tästä jutusta. Olihan tuossa aikamoinen homma, mutta kun pala kerrallaan etenee niin joskushan se valmistuu ;) Kulmasohviin tosiaan ei ole mitään päällysteitä saatavana valmiina ja kyselin parista sisustusompelimosta, että teettäminen maksaisi melkein enemmän kuin uusi sohva. Hyvä idea pyytää äitiä mukaan hommiin sillä tuota tekisikin varmaan mielellään porukassa. Toinen voisi avustaa mittauksessa ja leikkauksessa ja toinen suristella ompelukoneella. Minkälainen sohva teillä on, onko siinä erillisiä istuintyynyjä ja onko se avattava?

   Kerro ihmeessä miten suunnitelmienne käy ja laittele kysymyksiä jos joku mietityttää!

   Poista
  2. Meillä ruskea kangassohva, joka on tosiaan ajan ja koiran takia mennyt aikalailla piloille. Uutta sohvaa olen haaveillut, mutta ylimääräistä rahaa ei ole niin paljoa tällä hetkellä että uutta sohvaa voisi edes ajatella. Sohva on siis vuodesohva, eli on avattava. Irtotyynyjä (selkänojassa) on viisi. Ilmoittelen jos jotain tapahtuu, en ole nimittäin äidin kanssa asiasta puhunut ;)

   -Krista

   Poista
 2. Hei, googlain irtopäällisen kaavoittamista ja löysin tänne, jäin lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiva kuulla, että löysit tänne ja tervetuloa lukijaksi! Minulla on töihin paluun myötä jäänyt bloggailu useammaksi kuukaudeksi, mutta toivon mukaan nyt rytmiin päästyäni taas uudelleen aktivoidun. Pahoittelut siis myöhäisestä vastauksesta.. :)

   Poista

Kiva kun löysit blogiini. Jätä terveiset vierailustasi!