tiistai 15. tammikuuta 2013

Virkatut tossut

Siitä on jo melkein vuosi aikaa kun viimeksi virkkasin jotain trikookuteesta. Sitä on kyllä palkitsevaa työstää kun tulosta tulee niin äkkiä. Sain joululahjaksi mieheni vanhemmilta vuosikerran Ihana- nimistä askartelulehteä ja pari lehden edellistä numeroa. Yhdessä näistä lehdistä oli ohje virkatuista tossuista kuin tilauksesta. Ne olisivat kätevät kun käy kiikuttamassa vauvaa parvekkeelle nukkumaan tai vilvoittelee siellä saunan jälkeen. Eli tuumasta toimeen :)Kävin ostamassa kilon verran trikookudetta Snurresta. Valitettavasti haluamaani väriä ei ollut valmiiksi kerällä. Edellisestä kerimisoperaatiosta jäi traumat kun lanka oli tuhannen solmussa ja lopulta minä hartiat jumissa ja hermot riekaleina... Snurren myyjällä oli loistava vinkki kerimiseen, ja sen turvin uskalsin kuitenkin lähteä vyyhdin kanssa kotiin. Vyyhdissä olevien niputusnarujen kohdat katsotaan tarkkaan ettei yksikään lanka mene väärään suuntaan. Sitten vyyhti asetetaan tuolin selkänojalle (esim Stokken syöttötuoli oli juuri hyvän kokoinen). Vinkki toimi eikä yhtään solmua syntynyt! Ostin samalla uuden pienemmän virkkuukoukun, 7-kokoa, eli edellytykset oli onnistua...

 

Tossut olivat superhelppo ja nopea tehdä. Yksi tossu syntyi suurinpiirtein kymppiuutisia katsoessa. Ideana oli ensin virkata teräosa ja sen jatkeeksi kantapäälappu, joka pääteltiin muotoonsa kantapään taakse. Lopuksi virkattiin yksi huolittelukierros suuaukon ympärille. Pari kertaa piti purkaa työtä kun ohje oli hieman isommalle jalalle tarkoitettu ja halusin tehdä tossuista istuvat. Koristeeksi ompelin puiset napit, jolloin tossut istuvat jalan lisäksi myös sisustukseen (tärkeää!) :)

12 kommenttia:

 1. eikä, ihan törkeen siistit!! mäki haluun!! :D pystyisitkö laittaa ohjetta näihin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiva että tykkäsit. Mullakin on ollut tossut sen jälkeen jalassa melkein kokoajan ja on niin mukavat :)

   Alkuperäinen ohje löytyy Ihana- lehden numerosta 2/2012. Raapustan tähän pikaisesti miten itse ne tein. Mun jalan koko on 37.

   Aloitussilmukka + 2 ketjusilmukkaa (kjs)
   Virkkaa 2 kiinteää silmukkaa (ks) yhteen silmukkaan ja päälle 2 x kjs (jotta pääsee alolitussolmun ohi)
   Virkkaa 6 x ks yhteen silmukkaan kunnes 12 silmukkaa
   Virkkaa 6 x (1 ks + 2 ks yhteen silmukkaan) kunnes 18 silmukkaa
   Virkkaa 17 x ks ja 1 x 2 ks yhteen silmukkaan (19)
   Virkkaa 17 x ks ja 1 x 2 ks yhteen silmukkaan (20)
   Virkkaa 6 kokonaista kierrosta ja sovita jalkaan (pitäisi peittää jalkaterä)
   Virkkaa 1 x kjs ja käännä työ
   Virkkaa kantalappua varten 14 ks työtä kääntäen 7-8 kierrosta (kunnes ylittää kantapään)
   Katkaise kude 30cm päästä ja harsi kantapään takaosa kiinni
   Virkkaa suuaukon ympärille silmukoita.

   Teräosassa kiinteät silmukat virkataan silmukan takalenkkiin, kantapääosassa molempiin lenkkeihin.

   Kerro miten onnistui!

   Poista
  2. Ihana ohje. Oli pakko tehdä turkoosit versiot :) tolla ohjeel tuli hyvät koolle 39-40 :)
   Piia

   Poista
 2. Noin suloiset tossut pitää ehdottomasti yrittää tehdä. Kiitos ohjeesta!

  Olipa kiva kun löysin blogisi, Iiris! Tulee varmasti seurattua :)

  Mukavia talvipäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit tänne ja tervetuloa toistekin! Toivottavasti saat ohjeesta selkoa :) Jos jossain vaiheessa innostun, voisin tehdä siitä kuvien kanssa hieman yksityiskohtaisemman ohjeen.

   Mukavia talvipäiviä sinullekin!

   Poista
 3. Mä törmäsin kyseiseen Ihana-lehteen kirjastossa ja muistin nämä tossut. Nyt jo toiset työn alla. Mies oli ensin sitä mieltä, ettei tarvitse tossuja, mutta sovitusjalkana toimittuaan muuttikin mieltään ja omi tekeleet. :) Tosi kivaa värkättävää. Vähän oli alkuun silmukkamäärien kanssa säätämistä mullakin, mutta toinen tossu tuli hujauksessa. Nyt vähän eripaksuinen kude niin taas hetki hakemista, mut eiköhän se tuosta synny sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita on kyllä kiva tehdä kun syntyvät nopeasti ja helppo mukauttaa mallia eri jalkoihin sopivaksi. Olen käyttänyt omia tossujani jo niin paljon, että kude alkaa pohjasta kulua. Niihin käyttämäni kude olikin aika pehmeää ja hieman ohuempaa. Eli ehkä käyttöaikaa ajatellen mitä paksumpi kude sen parempi?

   Poista
 4. kiva blogi ja ihanat tossut :) minä hölmäläinen en vain kovin hyvä ole virkkaamaan, olisko mahdollista saada "tarkempaa" ohjetta :) rupesin jo alottamaan ja tyssäs heti ekaan riviin :D kiitos mukavista luku hetkistä.

  VastaaPoista
 5. heissan :) tosi kauniit tossut oot tehny. Nappasin ton ohjeen tosta sun blogista ja tein sitten omat versioni. Aivan ihanat ovat kyll jalassa ja tosi helpot ja nopeat tehä!

  VastaaPoista
 6. Kiitos hyvistä virkkaus ohjeista . En tiedä kuinka saan tulostettua ohjeen, ennen oli helpompaa tulostaa. Kiitos.

  VastaaPoista
 7. Hei paljon tossuihin meni tuota trikookudetta? Omia tossuja aloittelemassa mut langan määrät on hukassa😊

  VastaaPoista
 8. Hei paljon tossuihin meni tuota trikookudetta? Omia tossuja aloittelemassa mut langan määrät on hukassa😊

  VastaaPoista

Kiva kun löysit blogiini. Jätä terveiset vierailustasi!