tiistai 31. heinäkuuta 2012

Sisustukseen sopiva leikkimatto?

Vauvan leluissa ja tarvikkeissa piilee aina se sama ongelma: Onko olemassa sellaisia leluja jotka samanaikaisesti sopivat sisustukseen ja kuitenkin ovat niin räikeitä että viihdyttävät vauvaa? Itse vietin tunteja netissä selaten sopivia leikkimattoja. Käytin googlen kuvahakua ja yritin metsästää sellaista joka miellyttäisi myös omaa silmää. Mietin, että kunpa osaisin tehdä sellaisen itse ja löytäisin jostain materiaalit sen rakentamiseen. Lopulta luovutin ja tilasin lastentarvikkeiden verkkokaupasta sellaisen kirkkaan värisen maton, jossa oli kaksi kaarta ja paljon ervärisiä roikkuvia leluja.

Leikkimatto todella oli värikäs, ehkä jopa vauvallekin liian räikeä. Siinä oli suuri rapiseva myrkynvihreä mato, jolla oli isot silmät. Netistä tilatut tuotteet harvoin vastaavat täysin sitä mielikuvaa mikä niitä syntyy ruudun välityksellä, mutta olisi ehkä pitänyt harkita ostosta vielä tarkemmin. Kerran vauva alkoi itkemään kun katsoi matoa silmiin (tai ainakin kuvittelin niin) ja silloin annoin itselleni luvan tehdä pieniä uudistuksia. Pakko myöntää, että lopulta päädyin rakentamaan leikkimaton alusta asti uudestaan... Jaan nyt tässä havaintoni siitä, minkälaisista osista nämä leikkimatot oikein koostuvat, jos joku haluaa yrittää samaa temppua ilman että tarvitsee hajottaa ja uudelleenrakentaa valmista mattoa ;)


Leikkimaton kaaret ovat kovaa muoviputkea, joka on päällystetty vaahtomuovilla ja kankaalla. Periaatteessa kaariksi toimivat melkein mitkä tahansa jäykät mutta hieman taipuisat muoviputket. Leikkimatto voi olla neliön tai ympyrän muotoinen ja se pingoittuu muotoonsa kun kaksi putkea kiinnitetään sen kulmiin. Mietin itsekin miten ihmeessä putket voivat pysyä muodossaan mutta tuo pingoitussysteemi on oikeasti todella nerokas ja tekee rakenteesta tukevan. Tässä leikkimatossa on kulmissa muoviset soljet, joiden toinen pää on maton alla kulmassa ja toinen putken päässä. Kaaret vain siis nipsautetaan paikalleen kulmiin, jolloin matto on helppo koota ja kasata uudelleen. Alunperin putket oli päällystetty monivärisellä kankaalla, mutta päällystin ne uudelleen valkoisella paksulla puuvillakankaalla, jotta lelut erottuvat taustasta paremmin. Tein putkiin liikutettavat lenksut, joihin lelut voi kiinnittää.


Varsinaisen leikkimaton rakensin tilkuista hyödyntäen eri tuntuisia materiaaleja. Tilkkuina olivat valkoinen paksu puuvillakangas, vihreä pellavakangas, vaaleanpunainen ja keltainen collegekangas sekä pinkki samettikangas. Applikoin erilaisia kuvioita tilkkuihin hyödyntämällä ompelukoneen napinläven sivusauman ommelta. Tuo on varsin näppärä konsti tehdä kuvioita ja lopputuloksesta tulee siisti ja kestävä.

Leikkimaton alapuoli on paksua puuvillakangasta ja välissä on pehmusteena vanha kylpypyyhe. Sain tehtyä reunat siistiksi siten, että käänsin pohjakankaasta tilkkukankaan päälle päärmeen ja ompelin sen suoralla tikkauksella kokoon siten että pehmuste jäi sinne väliin. Lisäksi tein samoista kankaista vauvalle kaarevan tyynyn, jolla hän voi harjoitella mahallaan olemista.

Leikkimatto on ilostuttanut meitä nyt jo useamman viikon. On kivaa kun vauva viihtyy siinä eikä kirkkaista väreistä huolimatta se täysin riitele muun sisustuksen kanssa. Kannatti nähdä vaivaa!

2 kommenttia:

  1. Osuit kyllä naulan kantaan tässä leikkimatto-jutussa, lasten mieleen olevien lelujen ja niiden sisustukseen sopivuuden yhteensovittaminen on monesti haasteellista... Matostasi tuli kyllä hauskan näköinen! :) Minulla olisi jemmassa yksi mobile joka kaipaisi samanlaista käsittelyä.. Ehkäpä intoudun vielä tässä mammaloman päätteeksi vielä tekemään tuttavuutta ompelukoneeni kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös huomannut että oma sisustusmaku on lapsen myötä muuttunut. Yhtäkkiä musta-valko-harmaa pelkistetty tyyli kaipaakin värejä ja rosoa ympärilleen. Ja niin taas lelutkin sulautuvat paremmin sisustukseen, ne kun ovat jatkuvasti esillä kuitenkin ;) Ei muuta kuin tsemppiä mobilen tuunausprojektiin! Aikaisempi postaukseni "Ensimmäiset linnut" sisältää myös yhden mobilevinkin, jos etsit vielä inspiraatiota.

      Poista

Kiva kun löysit blogiini. Jätä terveiset vierailustasi!