keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Sohvan irtopäällinen

Jipii, päällinen on vihdoin valmis!! Parin päivän koekäytön jälkeen uskallan laittaa siitä pari kuvaakin näytille. Päällisen ompelu oli sellainen "päiväuniprojekti" eli ensin vauvan kanssa vaunuilla ulos, vauva vaunuissa parvekkeelle ja minä ompelukoneen kimppuun. Aika monta kertaa tuli myös sanottua miehelle iltamyöhällä, että "Oota hetki ompelen tän sauman vielä loppuun..." :) Päällisen ompelu oli yllättävän työläs prosessi, mutta ehdottomasti kannatti ryhtyä. Siinä säästi pitkän pennin ja päällisestä tuli nyt juuri sellainen kuin olin toivonutkin. Kokonaiskustannukseksi tuli n. 70€ sisältäen 10 metriä Ikean Minna- kangasta sekä 6 vetoketjua, kaksi rungon takakappaleeseen ja neljä tyynyihin. Työn hintaa en edes viitsi laskea... :)Sohvan muodot ovat suhteellisen kulmikkaat, joten lähes kaikki päällistä varten leikkaamani kangaspalat olivat suorakaiteen muotoisia. Tämä helpotti kaavoittamista, leikkaamista ja ompelua kun käytännössä piti vain leikata lankasuoraan ja ommella suoraa ommelta. Etenin varsinaisen runkohupun ompelussa sivuilta keskelle eli ensin valmistuivat käsinojat, sitten divaaniosa, sen jälkeen muu istuinosa ja viimeiseksi takakapale vetoketjuineen. Etenin pala kerrallaan eli heti mitattuani ja leikattuani palan sovitin, neulasin ja ompelin palan edelliseen. Lopuksi yhdistin käsinojakappaleet istuinkappaleisiin ja viimeisenä tavallisen istuinosan päällisen divaaniosan päälliseen. Näin hupusta tuli mielestäni hyvin istuva kun joka vaihe sisälsi erillisen sovituksen.Haastavinta olivat kulmat ja vetoketjut. Piti ihan tarkistaa Kotiompelijan käsikirjasta miten keskelle saumaa tuleva vetoketju ommellaan ja harjoitella vetoketjupaininjalan käyttöä. Runkohupun vetoketjut ompelin takakappaleen kumpaankin reunaan, mutta en kuitenkaan aivan kulmaan etteivät vetoketjut erottuisi. Ompelin ensin pienen pätkän saumaa, harsin vetoketjun paikalleen, silitin saumanvarat auki ja tikkasin ympäri. Samalla tekniikalla syntyivät myös tyynyjen vetoketjut.Arkikäytössä meillä on sohvan istuinosan päällä vanha valkoinen päiväpeitto. Se tulee tarpeeseen sillä jo nyt päiväpeitossa on pari puklutahraa. Päiväpeiton voi nopeasti pestä vaikka viikoittain ja pestä sitten varsinainen päällinen parin kuukauden välein. Onneksi se mahtuu kerralla pesukoneeseen ja kuivausrumpuun. Kertaalleen pestyt kankaat toivottavasti eivät enää tulevissa pesuissa kutistu, vaikka hieman jätin väljyyttä huppuun siltä varalta. Päällisen silittäminen on varsin rasittava homma mutta ajattelin pukea sen sohvaan puolikosteana ja lämpimänä suoraan kuivausrummusta jolloin se toivottavasti oikenee itsestään.

Tässä vielä kuva sohvasta iltavalaistuksessa. Hieman se kaipaa sisustustyynyjä ja torkkupeittoa kaverikseen ja tyynynpäällisiä olisi tarkoitus ommella seuraavaksi. Pitää sitä ennen tehdä ompelukoneelle jokin huolto. Viimeisiä tyynynpäällisiä ommellessani siksak- ommel alkoi tehdä temppuja ja epäilen että koneisto vaatii puhdustusta ja rasvausta... Raasu on tainnut kokea pikkuisen kovia viime päivinä ;)


Ja tässä vielä kuva sohvasta vanhassa asunnossa ilman päällistä. Aika paljon mielestäni ilme raikastui. Vanha kangas oli jo aika kulahtanut eikä beigen sävyinen verhoilu sopinut uuden asuntomme valkoisen ja harmaan sävyiseen sisustukseen. Näin sohva sai ainakin 5 vuotta lisäaikaa eikä meidän tarvinnut tässä vaiheessa investoida uuteen. Jei!!
5 kommenttia:

 1. Tosi upea! Ompelemiseen ja käsillä tekemiseen voi tosiaan jäädä koukkuun. Tämä vielä.. Tämä vielä.. Oho, kello on jo noin paljon.. No tämä vielä.. Upea päällinen! =0)

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Saija! Olen kyllä todella tyytyväinen lopputulokseen. Aivan totta tuo koukkuun jääminen.. Etenkin silloin kun on iso draivi päällä ja työ jo aloitettu. Monesti uusien projektien kanssa tuppaa käymään niin, että niitä listailee päässään ja pikkuhiljaa haalii materiaaleja mutta vie oman aikansa ennen kuin jaksaa kaivaa ompelukoneen ja ryhtyä hommiin. Päällistä työstäessäni kone taisi olla melkein viikon putkeen keittiön pöydän kulmalla :)

  VastaaPoista
 3. Lisää vinkkejä sohvan irtopäällisen ompeluun löytyy myöhemmästä blogikirjoituksesta

  http://iilis.blogspot.fi/2013/04/vinkkeja-sohvan-paallystamiseen.html

  VastaaPoista
 4. Hei, kiva kuulla, että postauksesta on ollut apua. Vähän tuo kangas on rypistyvän oloista, joten jos haluaa panostaa niin kannattaa vielä kysellä verhoilukankaiden hintoja ja ominaisuuksia. Kangas on kyllä kestänyt hienosti 4 pesua, joista yhden tein Vanishilla kaatuneen mustaviinimarjamehun putsaamiseksi. Hienosti lähti ja sohva on edelleen aivan vitivalkoinen :)

  VastaaPoista
 5. Hei, kiitos😊 Eksyin sivullesi, onneksi! Sain enoltani hienon valkoisen sohvan ja iik!!! Se täytyy jotenkin pelastaa kissoilta. Sivusi innoittamana meinasin alkaa sille irtopällistä väsäämään🙃😊

  VastaaPoista

Kiva kun löysit blogiini. Jätä terveiset vierailustasi!