lauantai 16. helmikuuta 2013

Ompelukoneen huolto

Olen jo jonkin aikaa ihmetellyt kun ompelukone on alkanut pitää kovempaa ääntä ja sohvan irtopäällisen ommeltuani myös siksakommel on alkanut reistailla. Siksakissa vain osa tikeistä haki alalangan normaalisti ja niin osa tikeistä jäi suoraompeleeksi. Minulla on käytössä Brother- merkkinen ompelukone, jota ostettaessa en vielä osannut aavistaa kuinka paljon sitä tulisin käyttämään...

Ompelukoneen ohjekirjassa on hyviä vinkkejä eri ongelmien ratkomiseen. Ohjekirjassa mainitaan, että ompelukone pitäisi öljytä kerran viikossa mikäli sitä käytetään enemmän kuin tunti päivässä. Juuri niin. Nolottaa myöntää, etten ole kertaakaan öljynnyt konetta sen vuoden aikana kun olen sillä huristellut. Ei ihmekään, että tikki pomppii ja kone pitää ääntä! Niinpä kävin ostamassa ompelukoneöljyä ja ryhdyin hommiin. Otin vanhan pullasudin käyttöön ompelukoneen puhdistusharjana.

Ensimmäisenä puhdistin koneen koneen puolakotelon ja siepparin takaa. Pölyä olikin kertynyt sinne melkoisesti. Lopuksi laitoin oljyä kiinnitysrenkaan alaosaan (kohta A).


Seuraavaksi avasin koneen etupaneelin ja puhdistin nukat harjalla. Yksi vanha langanpätkäkin löytyi ruuvien takaa. Öljyä laitoin ohjekirjan mukaisesti (kohdat B-F).


Lisäksi vaihdoin neulan, sillä ohjekirjan mukaan sekin voi olla syynä hyppytikkeihin. Puhdistin syöttäjän hampaat (kohta G) irroittamalla pistolevyn. Ruuvit (kohta H) sai kierrettyä auki kolikolla.

 

Käytin ompelukonetta täydellä teholla ilman lankoja pari minuuttia, jotta öljy alkaa vaikuttaa. Ohjekirjan mukaan öljyä ei saa laittaa liikaa ettei lanka tai kangas värjäydy. Ensimmäisen koetikin jälkeen luulin laittaneeni öljyä liikaa, mutta langan värjäytyminen loppui ensimmäiset 10cm ommeltuani. Hyppytikkejä tuli muutamia alkuun, mutta sen jälkeen jälki oli taas erinomaista. Selvittiin siis Brotherin kanssa säikähdyksellä! Jatkossa lupaan huoltaa konetta useammin :)

2 kommenttia:

  1. Moi! Kiitos erinomaisen hyödyllisestä postauksesta. Kuitenkin myös kuvat olisivat tarpeen tällaiselle aloittelijalle. Kaino kysymys kuuluu, pystyisitköhän päivittämään kuvien sijainnit niin, että kuvat näkyvät?

    VastaaPoista
  2. harmi että kuvat eivät toimi itsellä kun ei ohjekirjaa olet brotheriin ja luulin jo löytäneeni kultakaivoksen.

    VastaaPoista

Kiva kun löysit blogiini. Jätä terveiset vierailustasi!